ItalianSpanishFrenchEnglishRomanian

Acte necesare obtinere cetatenie romana

Conditiile de acordare a cetateniei romane

 

Cetatenia romana se poate acorda, la cerere,  in temeiul dispozitiilor art. 8 din Legii Nr. 21/1991 daca:

a. daca persoana s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, deci nu s-a nascut pe acest teritoriu, locuieste in mod legal, continuu si statornic pe teritoriul statului roman de cel putin 7 ani sau, in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani;

b.dovedeste prin comportarea si atitudinea sa loialitate fata de statul si de poporul roman;

c.a implinit varsta de 18 ani;

d.are asigurate mijloacele legale de existenta;

e.este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;

f.cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de culturii

g.cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei.


1. Depunerea cererii

Cererea de acordare a cetateniei romane - se depune personal sau prin mandatar (pentru motive temeinice) la sediul Directiei de Cetatenie. Presedintele Comisiei pentru Cetatenie fixeaza termen - nu mai mare de 6 luni pentru solutionarea cererii

2. Publicarea in Monitorul Oficial Partea a III-a a extrasului cererii de acordare a cetateniei romane.

3. Comunicarea adreselor catre institutiile avizatoare pentru verificarea conditiilor prevazute de art. 8 alin.1 lit. b) si e).

4. Solutionarea cererii de catre Comisia pentru Cetatenie. Interviul. La termenul stabilit pentru dezbaterea cererii, Comisia verifica indeplinirea conditiilor necesare acordarii cetateniei romane, potrivit dispozitiilor art. 8  lit. a) si e) din Legea nr. 21/1991.

In cazul in care sunt intrunite conditiile pentru acordarea cetateniei romane, Comisia stabileste, intr-un termen ce nu va depasi 6 luni, programarea persoanei la interviul organizat pentru verificarea conditiilor prevazute de art. 8 alin. 1 lit. f) si g), respectiv cunoasterea limbii romane (scris si citit), cunostintelor de cultura si civilizazie romaneasca, cunoasterii prevederilor Constitutiei si Imnului National.

5. Raportul Comisiei Comisia pentru Cetatenie va intocmi un raport care se adreseaza Ministrului Justitiei si care cuprinde propunerile motivate ale Comisiei pentru acordarea cetateniei romne sau respingerea cererii de acordare a cetateniei romane.

6. Emiterea ordinului Ministrului Justitiei de acordare a cetateniei romane sau respingere a cererii de acordare a cetateniei Ministrul Justitiei, constatand indeplinite conditiile prevazute de dispozitiile Legii nr. 21/1991, emite ordinul de acordare a cetateniei romane. Dupa depunerea juramantului, Comisia pentru Cetatenie elibereaza certificatul de cetatenie romana.